Żywienie dojelitowe
Podczas wizyt domowych udzielam szczegółowych informacji na temat żywienia dojelitowego, a dokładniej, procesu kwalifikacji pacjenta do niego. Warto pamiętać, że kontynuacja takiego żywienia może być całkowicie refundowana przez NFZ w ramach poradni żywieniowej. Tego rodzaju leczenie jest możliwe do przeprowadzenia w warunkach domowych, jeśli stan osoby chorej nie wymaga stałej kontroli medycznej. Żywienie dojelitowe może odbywać się u pacjentów między innymi z:
- chorobami neurologicznymi przy zaburzeniach połykania;
- chorobami onkologicznymi – nowotworami jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka;
- chorobami zapalnymi jelit;
- mukowiscydozą.
Na czym polega żywienie dojelitowe?
To podawanie osobie chorej substancji odżywczych w sposób inny niż doustny. Przy wskazaniach do tego rodzaju czasowego leczenia żywieniowego zakłada się u pacjenta specjalne zgłębniki – sondy – dojelitowe lub dożołądkowe. Do długoterminowego podawania pokarmu w ten sposób wykorzystuje się przetoki odżywcze PEG (wprowadzane w obrębie żołądka) lub PEJ (wprowadzane w obrębie jelit) zakładane podczas zabiegów operacyjnych. Są one wykonane z biozgodnych materiałów – poliuretanu bądź silikonu – które nie wywołują reakcji alergicznych, stanów zapalnych czy też odleżyn. Mogą skutecznie działać nawet kilka miesięcy lub lat i dopiero po tym czasie zostać wymienione na nowe. U osoby leczonej w ten sposób warunkiem są drożny przełyk oraz prawidłowo funkcjonujące jelita.