Żywienie dojelitowe

 

PORADNIA ŻYWIENIA DOJELITOWEGO

Żywienie dojelitowe stosuje się wtedy, gdy przyjmowanie pokarmów drogą doustną jest niemożliwe lub utrudnione na tyle, że nie pozwala na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników pokarmowych. Polega na podaniu substancji odżywczych do przewodu pokarmowego drogą inną niż doustna – bezpośrednio do żołądka lub jelita.

Produkty żywienia medycznego stosowane w podaży dojelitowej mają płynną formę i podawane są do przewodu pokarmowego za pomocą cienkiej, elastycznej rurki zwanej zgłębnikiem. Pochodzą z naturalnych źródeł i w zbilansowany sposób dostarczają organizmowi niezbędnych substancji jak białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne i woda. Żywienie dojelitowe wykorzystuje naturalne mechanizmy przewodu pokarmowego.

Podstawowym warunkiem pozwalającym na zastosowanie żywienia dojelitowego jest prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, dlatego zasadniczymi przeciwwskazaniami jest jego mechaniczna niedrożność i brak prawidłowej czynności jelit (np. ciężkie zapalenia lub porażenna niedrożność).

Przed rozpoczęciem interwencji żywieniowej lekarz decyduje o rodzaju preparatu odżywczego, dobierając go do indywidualnych potrzeb pacjenta na podstawie m.in. jego masy ciała, wzrostu, poziomu aktywności czy stanu zdrowia. Dostępne są diety:

  • z błonnikiem lub bez;

  • wysokobiałkowe lub normobiałkowe;

  • z niską lub wysoką zawartością węglowodanów;

  • z niską lub wysoką zawartością tłuszczów;

  • bezlaktozowe i bezglutenowe

Żywienie dojelitowe może być zalecone osobom w różnym wieku, o różnych dolegliwościach i schorzeniach, które mogą doprowadzić do pogorszenia stanu odżywienia i niedożywienia, z powodu trudności lub braku możliwości spożycia odpowiedniej ilości pokarmu. Wśród wskazań najczęściej wymieniane są stany i choroby z zakresu neurologii, onkologii czy gastroenterologii, których następstwem jest:

  • niemożliwe do pokrycia drogą doustną zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze

  • zaburzenie połykania uniemożliwiające dostateczne odżywianie doustne, a tym samym utrzymanie właściwego stanu odżywienia

  • zaburzenia trawienia

Najczęstsze choroby objęte wskazaniem do zastosowania żywienia dojelitowego:

a) neurologiczne:

  • powikłanie udaru mózgu

  • stwardnienie zanikowe boczne (SLA)

  • miastenia i zespoły miasteniczne

  • miopatie

  • polineuropatie

  • choroba Parkinsona

  • choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne

  • stwardnienie rozsiane (SM)

  • mózgowe porażenie dziecięce

b) onkologiczne

  • nowotwory jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka

  • niedożywienie w przebiegu innych chorób nowotworowych

c) zapalenie trzustki, następstwa leczenia ostrego zapalenia trzustki

d) choroby zapalne jelit, zwłaszcza choroba Leśniewskiego – Crohna

e) mukowiscydoza

f) inne

ZESTAWIENIE RODZAJÓW DOSTĘPU DO PRZEWODU POKARMOWEGO:

Tabelka

W Poradni Żywienia Dojelitowego Medilux24 lekarz specjalista udziela szczegółowych konsultacji na temat kwalifikacji pacjenta do żywienia dojelitowego w warunkach domowych.